India a lansat 104 sateliți în 18 minute, un nou record mondial [VIDEO]
Organizația de Cercetare a Spațiului din India (ISRO) a reuști să doboare un nou record, după ce a lansat nu mai puțin de 104 sateliți în doar 18 minute. Recordul a fost deținut până acum de Rusia, care, în 2014, a lansat 37 de sateliți într-o singură zi.
În timp ce călătorea cu 27,358 de kilometri pe oră, racheta numită Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) a lansat sateliții unul după altul la un interval foarte riscant de câteva secunde. La acea viteză, o eroare cât de mică ar fi putut duce la ciocnirea sateliților, dintre care 88 mici, aparținând de Planet Labs. Cu toate acestea, sateliții s-au ridicat cu succes deasupra cerului din Oceanul Indian, scrie digitaltrends.com.
„Este un moment important pentru noi. Se confirmă acum că toți cei 104 sateliți au fost lansați cu succes pe orbită”, a declarat B. Jayakumar, directorul misiunii și specialist la Organizația de Cercetare a Spațiului din India.
Această lansare a lăsat investitorii comerciali din toată lumea într-un „extaz spațial”, iar mulți dintre ei speră ca ISRO să lanseze și mai mulți satelitți. Într-adevăr, organizația se arată mult mai modestă, în comparație cu cele din Europa sau America.
Spre exemplu, în 2014, ISRO a lansat, pe Marte, o navă spațială în valoare de 74 de milioane de dolari, în timp ce bugetul pentru misiunea NASA de pe Marte a fost de aproximativ 671 de milioane de dolari, deci o diferență de aproape 600 de milioane de dolari.
Kira Kumar, directorul ISRO, a declarat că jumătate din costul pentru lansarea celor 104 sateliți în spațiu a fost suportat din taxe comerciale, ca cele pe care le-a plătit și Planet Labs.
În timp ce sateliții devin mai ieftini și mai ușor de lansat, câțiva dintre cei implicați în programele spațiale sunt îngrijorați din cauza potențialului de creștere a resturilor din spațiu. Majoritatea sateliților lansați de India sunt funcționali doi sau trei ani, așa că guvernul și companiile sunt sfătuite să aibă grijă la acest detaliu în momentul în care dcid câți sateliți să trimită în spațiu.